Tudomány

Kutyanyál miatt kellett amputálni egy nő karjait

Egy ohiói nő influenza-szerű tüneteket tapasztalt magán, ezért lefeküdt aludni. A nő kómába esett, és 10 nap múlva tért csak magához, akkorra mindkét karjának egy részét amputálni kellett – számol be a Business Insider. Míg a beteg eszméletlen volt, az orvosok az életéért küzdöttek: végtagjaiban vérrögök alakultak ki, és az üszkösödés is megindult bennük.

A vérteszt felfedte, hogy a páciens állapotát egy Capnocytophaga baktérium idézte elő. A szakértők szerint a kórokozó azt követően juthatott be a szervezetébe, hogy kutyája megnyalta az egyik karján található sebet.

Bár a baktériumok ritkán váltanak ki megbetegedést, az efféle mikroorganizmusok igen gyakoriak az egészséges kutyák és macskák szájában.

A baktériumok akkor okozhatnak problémát, ha az azokkal érintkezésbe lépő személy idős, immunrendszere legyengült, vagy harapással kerülnek szervezetébe a kórokozók. Bizonyos esetekben a betegség akkor is kialakulhat, ha a kutya- vagy macskanyál nyílt sebbe kerül.

Fotó: iStock

A mikroorganizmusok hatására hólyagok jöhetnek létre, láz, zavartság, hányás, izom- és ízületfájdalom jelentkezhet 1-14 nappal a fertőzést követően. A betegség akár életveszélyes állapothoz, vérmérgezéshez is vezethet. Ezt már magas láz, hidegrázás, extrém fájdalom, légszomj, magas pulzusszám, szédülés és bőrnyirkosság kíséri, és a szövetek elhalásával is járhat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik