Tudomány

Ismét igazolták Einstein elméletét

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói a Tejútrendszer közepén fekvő szupermasszív fekete lyuk körül keringő csillag vizsgálatával igazolták Albert Einstein 1915-ös relativitáselméletét – írja az MTI. A kutatók az SO-2 jelű, tíz naptömegű égitestet elemezték, amint ellipszis alakú pályáján 16 év alatt megkerüli a Sagittarius A*-t.

A csapat arra jutott, hogy a fekete lyuk óriási gravitációs vonzását elkerülő csillagfény viselkedése egybevág azzal, amit Einstein elmélete alapján várni lehet.

Bár Einstein elméletét teljesen alátámasztja az égitest megfigyelése, Andrea Ghez, a UCLA munkatársa szerint maga a hipotézis nem ad teljes magyarázatot arra, hogy mi történik a legszélsőségesebb gravitációs körülmények között.

Kép: iStock

A kutatók 24 éven át figyelték meg a csillag mozgását. Eközben kimutatták az úgynevezett gravitációs vöröseltolódás jelenségét is, ez az általános relativitáselmélet jellegzetessége. A fekete lyuk szélsőségesen nagy gravitációs ereje vörösessé alakítja a csillag fényét, Einstein szerint ugyanis a fény a hatalmas gravitációval szemben a fekete lyuk közelében extra nagy munkát végez, és eközben hullámhossza a vörös tartományba tolódik.

Einsteinnek igaza van, legalábbis most. Teóriája azonban határozottan sebezhető. Nem tudja teljesen megmagyarázni egy fekete lyuk gravitációs erejét, és valamikor ki kell alakítani egy Einstein elméletén túlmutató, átfogóbb gravitációs elméletet, amely megmagyarázza, mi is egy fekete lyuk”

– mondta Ghez.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik