Tudomány

Tényleg zseniális hadvezér volt Hitler?

Sokan vélik úgy, hogy a második világháború elején a Harmadik Birodalom Adolf Hitler katonai zsenialitásának köszönhette sikereit. Tény, hogy a Führer aktívan részt vett a hadműveletek vezetésében, elképzelései azonban rendkívül egzotikusak voltak, és szemben álltak még az alapvető taktikai szabályokkal is.

Hitler a háború alatt számos stratégiai és ideológiai hibát vétett, ami végül nagyban hozzájárult a bukáshoz.

Sok esetben tömegeket áldozott fel azért, hogy szimbolikus jelentőségű területeket szerezzen meg. A Führer ráadásul nemcsak a frontot hozott rossz döntéseket, a háború alatt az ország gazdasági szükségleteit sem ismerte fel, és az ipari termelés szabályzásában is meggondolatlan volt.

Fotó: AFP / COLLECTION PARTICULIERE / Photo12

A korábban diadalmasnak vélt vezető hibáira hamar fény derült: már 1941-ben, a szovjet fronton tapasztalt nehézségek és az amerikai hadba lépés utáni időszak rámutatott inkompetenciájára. A problémák viszont nem bírták jobb belátásra Hitlert, tábornokaival állandó viszályban volt, végül pedig már nem létező haderőket mozgósított térképén.

A Viasat History vasárnap esténként futó négyrészes dokumentumsorozatában ilyen és ehhez hasonló 20. századi mítoszokat mutat be. A május 28-án 21:00-kor induló negyedik, Mao lett volna a modern Kína alapítója? című epizódban például annak járnak utána, hogy Mao Ce-tung hibái ellenére valóban Kína nagy kormányosa lett volna.

Kiemelt fotó: AFP / COLLECTION PARTICULIERE / Photo12

Ajánlott videó

Olvasói sztorik