Tudomány

Megfejtették a rejtélyes űrobjektumok titkát

A Földön megtalálható meteoritok többsége szabálytalan alakú, nem elhanyagolható részük, mintegy 25 százalékuk ugyanakkor a darabkák összeillesztése után kúp formát ölt. Egy új vizsgálattal most választ találhattak az úgynevezett orientált meteoritok rejtélyére: úgy tűnik, formájukat a légkör alakítja ki – írja a Live Science.

Leif Ristroph, a New York-i Egyetem munkatársa és kollégái két kísérletet végeztek.

A szakértők úgy vélik, hogy a légkörben a meteoritokra olyan erők hatnak, amitől az objektumok megolvadnak, és új, kúpszerű alakot öltenek.

Meglehetősen nehéz rekonstruálni, hogy miként érik el a meteoritok a felszínt. Az atmoszférában az objektumok elképesztő súrlódást tapasztalnak, amit nehéz laboratóriumban pontosan szimulálni. A kutatók a tesztsorozat első részében agyagból készült labdákat helyeztek áramló vízbe, ezzel modellezve a légkörben száguldó objektumokat. A vízben az agyaggömbök szép lassan elkezdtek deformálódni.

Kép: iStock

A második kísérletben különböző alakú kúpokat dobtak a vízbe, hogy felmérjék süllyedésüket. A szakértők arra jutottak, hogy van egy olyan átmeneti vastagság, amelynél a kúpok szabályosan zuhannak.

A vizsgálat azt sugallja, hogy megfelelő körülmények között a meteoritok képesek kúpformát ölteni az atmoszférában, a különleges alak pedig a stabilizációban is segíthet.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik