Tudomány

Így védjük kutyáinkat a paraziták ellen! (x)

Egy gyógyszeres nyakörv vagy egy rácsepegtető oldat elég lehet, hogy biztonságba tudjuk kutyáinkat!

Ahogy érkezik a tavasz, úgy választják egyre többen hétvégi programnak a természetbeni kikapcsolódást. A kutyásoknak hatalmas felszabadulás, hogy végre nincs hideg, latyak, és sötét, hanem a jó időnek hála egyre több lehetőség nyílik lemozgatni a telente sokszor mozgáshiányra kárhoztatott állatokat.

Azonban ahhoz, hogy valóban gondtalan legyen az erdőjárás vagy a játék a parkban, fontos, hogy védekezzünk a különféle élősködők ellen. A pókszabásúak (például a kullancsok) és a szúnyogok városi környezetben is megélnek, szóval lényegében minden gazdának fel kell készülnie ellenük. A csúcsidőszak tavasztól őszig tart, de sok faj ezen kívül is szívósan tűri a hideget.

A szúnyogok terjesztette szív- és bőrférgesség, valamint a pókszabásúak által terjesztett rengeteg súlyos betegség (csak néhány példa: babéziozis, Lyme-kór, anaplazmózis, kullancs encephalitis) mind nehezen gyógyíthatóak, ezért aki felelős állattartónak tartja magát, az a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, nem a gyógyításra.

Vannak külsőleg és belsőleg használható szerek, amik védelmet nyújtanak kedvenceink számára. Míg a belsőleges szerek (tabletták) csupán a vérszívást követően fejtik ki hatásukat, a külsőleg alkalmazható termékeknek (gyógyszeres nyakörvek, rácsepegtető oldatok) nemcsak elriasztó, hanem ölő hatással rendelkeznek. Ezek már az élősködővel való érintkezéskor elriasztják egy részüket, megakadályozva ezzel, hogy az élősködők megtapadjanak az állaton, vért szívjanak, és ezzel fertőzéseket juttassanak az állat szervezetébe. Érdemes olyan terméket választani, ami hosszú távú (hetek, hónapok) biztonságot nyújt kedvenceink számára.

Tabletta esetében az élősködő tehát megmarja a kutyát és csak utána pusztul el.

A magyar kutyagazdák között népszerű termék a Foresto-nyakörv, ami egyszeri felhelyezéssel akár 8 hónap védelmet nyújthat kullancsok és bolhák ellen. A Foresto szagtalan és vízálló, kölyökkutyákon már 7 hetes kortól használható. Egyébként macskák is hordhatják.

Az Advantix rácsepegtető oldat pedig kifejezetten a kutyáknak kifejlesztett külső élősködők elleni készítmény, ami hatékony védelem kullancsok, bolhák, legyek, szőrtetvek, igazi és lepkeszúnyogok ellen is. Megakadályozza a paraziták vérszívását, és ezáltal csökkenti a betegségek átvitelének kockázatát. Ehhez mindössze a használati utasításnak megfelelő időközönként kell az Advantixet rácsepegtetnünk a kutyánk bőrére.

Válasszuk akár a Foresto-nyakörvet, akár az Advantix-oldatot: mindkét készítmény hatékony védekezési forma az élősködők ellen. Gazdaként pedig mi sem egyszerűbb, mint ezek használata, hogy aztán gondolnunk se kelljen a különféle parazitákra.

Kiemelt kép: Sóki Tamás /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik