Tudomány

Így védheted meg kedvenced a kullancsoktól és vérszívóktól (x)

Minden, amit az Advantix spot-onról és a Foresto nyakörvről tudni kell.

Egyszeri felhelyezéssel akár 8 hónap védelem a kullancsok és bolhák ellen? A Foresto nyakörvnek köszönhetően ma már ez is lehetséges. A kutyákon és macskákon egyaránt használható, szagtalan és vízálló nyakörv repellens hatással rendelkezik a kullancsok ellen, megakadályozza a paraziták vérszívását, így csökkenti a betegségek átvitelének kockázatát.

Az Advantix spot-ont már kifejezetten kutyák számára fejlesztették ki, a készítmény hatékony védelmet nyújt a kullancsok, bolhák, legyek, szőrtetvek és szúnyogok ellen egyaránt. Havi mindössze egyszeri kezelés – a pipetta tartalmának bőrre való csepegtetése – szükséges a négylábúaknak ahhoz, hogy teljes védelmet kapjanak a kullancsokkal és vérszívókkal szemben.

Mivel egy felelős gazdi csak olyasmit ad a kutyájának, amiről meggyőződött, hogy biztosan semmilyen veszélyt vagy kockázatot nem rejt kedvence számára, így érthető, ha felmerül néhány kérdés, amit fontos minél hamarabb tisztázni.

Káros megsimogatni a kutyát, ha rajta van a Foresto nyakörv?

Régebben a különböző bolha- és kullancsnyakörvek nem tartották annyira hatékonynak, mint a bőrre csepegtetős kezeléseket, mindezt több tényező együttes hatása okozta. Egyrészt a régebbi hatóanyagok miatti hatástalanságból kifolyólag, másrészt nem egyenletes felszabadulások és változó hatástartalmuk miatt.

A hagyományos nyakörveknél előfordult továbbá, hogy a hatóanyagok maradványokat hagytak hátra a kedvencek bundáján, így nem csoda, ha szkeptikusak voltak, egy puszta simogatás elég ahhoz, hogy a kívánt hatás megszűnjön. A Foresto esetében azonban ilyesmiről már szó sincs: a nyakörv régebbi társainak összes előnyét biztosítja, azok hátrányos tulajdonságai nélkül.

Gyengül a Foresto nyakörv hatása, ha a kutya vízbe megy vagy esik az eső?

Kardinális kérdés továbbá, hogy ha a kutya vízbe megy, vagy séta közben elered az eső, így megázik, a Foresto akkor is ugyanolyan hatékonysággal képes-e megvédeni a különböző veszélyektől. A megnyugtató válasz, hogy a nyakörv vízálló, mivel hatóanyagai az úgynevezett polimer mátrixba vannak integrálva. Ezen kívül az anyagok felszabadulva a kutya bőrének és szőrének zsírrétegében raktározódnak el, így a nedvesség semmilyen hatással nincs működésére.

Van bármilyen kellemetlen szaga az Advantix spot-onnak?

Már csak a múlt, hogy a spot-onok esetében a gáz halmazállapotúvá váló hatóanyagok erős szagot okoznak, az Advantix spot-onnak ugyanis semmilyen szaga nincs. Az Advantix azonban ugyanolyan repellens hatással rendelkezik a kullancsok ellen, mint a Foresto nyakörv, azaz a paraziták vérszívását megakadályozza, a betegségek átvitelének kockázatát pedig csökkenti.

Van mitől megóvni a kutyákat, hiszen a kullancsok rengeteg, a négylábúakra veszélyes betegséget terjesztenek, például babéziát, Lyme-kórt, illetve agyvelő- és agy­hártyagyulladást. A szúnyogok is hasonlóan ártalmasok, hiszen egy fertőzött vérszívó elég ahhoz, hogy szívférgességet kapjon el a kutya.

Kiemelt kép: Mónus Márton /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik