Tudomány

Meglepő, melyik a leghangosabb állat az óceánban

Egy új kutatás szerint az óceánok egyik leghangosabb élőlénye egy parányi, 29 milliméteres féreg – számol be a Live Science. Rjutaro Goto, a Kiotói Egyetem szakértője kollégáival laboratóriumi körülmények tanulmányozta a Leocratides kimuraorum egyedeinek zaját.

A faj 85-170 méteres mélységben előforduló szivacsokban él Japán partjainál. A férgek a területekért folyó küzdelem miatt gyakran feszülnek egymásnak. Ilyenkor az állatok nagy szájnyílásukat egymás felé irányítva harcolnak, a torkukban található izmok pedig légbuborékokat hoznak létre. A kutatók ezen buborékok zajszintjét elemezték.

A mérések alapján harcaik során az élőlények 157 decibeles zajt tudnak létrehozni.

Goto szerint ez a laboratóriumban állva nagyjából olyan hangos, mint egy csettintés, a tengerben pedig még hangosabb lehet.

A szakértők szerint a férgek nagyjából olyan zajosak, mint az óceán leghangosabb állatai, az Alpheidae család tagjai, azaz a csettintőrákok. A kutatók úgy vélik, hogy a férgek zajkeltése nem csak a harcok melléktermékei lehetnek, talán egyéb, például kommunikációs célokat is szolgálhatnak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik