Tudomány

Toyotával hódíthatják meg a Holdat

A Japán Űrügynökség (JAXA) egy nemzetközi misszió keretében 2030-ra embert juttatna a Holdra, a programban a szervezet egyik partnere a Toyota. Az autógyártó óriás feladata az lesz, hogy elkészítse a küldetés holdjárművét. A 6 méter hosszú szerkezet két űrhajóst tud majd közel 10 ezer méteren át szállítani napenergia segítségével.

Hamarosan Toyoták gurulnak a Holdon
Érdekes lépésre szánta el magát a Japán Űrügynökség.

A Toyota a közelmúltban újabb részleteket osztott meg a misszióval kapcsolatban – írja az Engadget. Idén a cég azon technológiákat fogja megtalálni, amelyek a jármű létrehozásához kellenek, jövőre pedig meg is kezdődik a tesztalkatrészek gyártása. 2021-2022-ben már ki is próbálják az alkotóelemeket, és egy prototípust is létrehoznak. A végleges verzió tervezése 2024-ben indulhat meg, 2027-re pedig legyárthatják a misszió során használt járművet.

A tervek szerint a küldetés 2030-ban indul, a holdjárót valamivel előbb indítanák el a Holdra, hogy aztán automatizálva keresse fel az űrhajósok landolási helyét. Amennyiben a jármű az elvárásoknak megfelelően működik, nagyban hozzájárulhat a JAXA sikeréhez.

Kiemelt kép: Toyota/JAXA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik