Tudomány

A csernobili szennyezés semmi ehhez képest

A Marshall-szigetek egyes területei sokkal radioaktívabbak, mint Csernobil vagy Fukusima, noha több mint 60 év telt el az amerikai fegyvertesztek óta – írja a Live Science. Szakértők egy csoportja a környéken a plutónium-239 és 240 szintjét mérte fel, az adatok alapján bizonyos helyeken a fukusimainál 10-1000-szer, a csernobilinál pedig 10-szer magasabb a radioaktív anyagok szintje. A kutatók viszonylag kevés talajmintát gyűjtöttek be, így további vizsgálatokra lesz szükség.

A második világháború utáni periódus a fegyvertesztekről szólt, az Egyesült Államok a bombák egy részét a Hawaii és a Fülöp-szigetek közt fekvő Marshall-szigeteken robbantotta fel. Összesen 67 nukleáris fegyvert teszteltek itt, többek közt Ivy Mike kódnéven az első hidrogénbombát, illetve a legerősebb amerikai hidrogénbombát, a Castle Bravót. A robbantásokat főként az Enewetak- és a Bikini-atollon hajtottál végre, de a radioaktív anyag egyéb helyekre is eljutott.

Fotó: AFP

A Columbia Egyetem csapata már 2016-ban is magas sugárzást mutatott ki a térségben, friss adataik pedig megerősítik a korábbi eredményeket. A szakértők a Bikini-, az Enewetak-, a Rongelap és az Utirik-atollt elemezték. Ivana Nikolic-Hughes, a csapat tagja szerint a Rongelap-atollhoz tartozó Naen-szigeten megdöbbentően magas külső gamma-sugárzást mutattak ki.

A Castle Bravo robbantásának idején a sziget még lakott volt.

A szakértők egy másik vizsgálatban a helyi gyümölcsök cézium-137-szintjét is felmérték, a Bikini- és a Rongelap-atollon a termésekben a biztonságosnak véltnél jóval magasabb szintet mutattak ki. A kutatók szerint új eredményeik alapján figyelmeztetni kell a Marshall-szigetek lakóit a veszélyekre, és alaposan át kell gondolni az érintett atollok esetleges újratelepítését.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik