Tudomány

Két magyarországnyi jégtömeg tűnhet el az Antarktisznál

Egy új kutatás szerint rendkívül instabillá vált egy két magyarországnyi nyugat-antarktiszi jégtömeg – írja a Time. A szakértők úgy vélik, hogy a Thwaites-gleccser olvadása nagyban hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez.

A friss adatok alapján ha a bolygó nem is melegszik tovább, sok antarktiszi jégself így is összeomolhat. A tengerbe nyúló jégtömegek önmagukban nem emelik meg a tengerszintet, de eltűnésükkel sérülékenyebbé válnak a beljebb található gleccserek. Amennyiben a régió gleccserei tovább gyengülnek, gyors tengerszint-növekedés fog jelentkezni.

Alex Robel, a Georgiai Műszaki Intézet munkatársa szerint az eddigi klímaváltozás miatt a jövőben bizonyosan emelkedni fog a globális tengerszint.

Egy idén februárban bemutatott vizsgálat már felfedte, hogy egy hatalmas üreg található Thwaites-gleccserben. Úgy tűnik, a jégtömeg egyre gyengébbé válik, ha pedig eltűnik, 65 centiméterrel emelkedhet meg az óceánok szintje.

Hatalmas üreg tátong a világ legveszélyesebb gleccserében
A Thwaites-gleccser eltűnésével látványosan megemelkedne a tengerszint.

A régióban az elmúlt 30 év során megkétszereződött a kiáramló jég mennyisége, 2009 és 2017 között évente 35 gigatonna jég tűnt el. A térség önmagában a mostani tengerszint-növekedés 3 százalékáért felel. (Napjainkban évente 3,3 milliméteres emelkedés tapasztalható.)

Az elmúlt 10 ezer évben a Nyugat-Antarktisz nem nagyon változott, az utóbbi száz évben viszont jelentős instabilitás alakult ki. Egyelőre nem tudni, hogy a globális felmelegedés pontosan miként alakítja majd át a térséget, de bizonyos, hogy további olvadás várható.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik