Tudomány

Mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye

2017 júliusában hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. A műholdas felvételek alapján az A68 jelű óriási jégtömeg jelenleg a Weddell-tengeren sodródik – írja a BBC. Egy ideig úgy tűnt, hogy a világ legnagyobb, 200 méter vastag és 160 kilométer hosszú jéghegye megfeneklett, nemrég azonban ismét mozgásba kezdett.

Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem munkatársa szerint ahhoz képest, hogy az A68 egybillió tonnás, meglehetősen fürge.

A szakértő hozzátette, a jéghegy egy darabig leszakadási helye közelében maradt, de 2018 áprilisának közepén elkapta egy áramlat, és 250 kilométert utazott északi irányba.

Fotó: iStock

A jégtömeg a Larsen C-selfjégről vált le. Luckman az Európai Űrügynökség Sentinel-1A és B műholdjaival követi nyomon a jéghegy mozgását, az űreszközök naponta elrepülnek az A68 felett. A jéghegy még többnyire egyben van, igaz, egy nagyobb darab, az A68b már levált róla, ez a 13-szor 5 kilométeres jégtömeg 110 kilométerrel északabbra sodródik.

A szakértők szerint a jéghegy tovább fog utazni az Atlanti-óceán déli része felé. Azt egyelőre nem tudni, hogy el fog-e olvadni abban a régióban, ahol a többi jéghegy is szokott, vagy csak később tűnik el.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik