Tudomány

Avar kori sírokra bukkantak Szegeden

A Móra Ferenc Múzeum munkatársai késő avar kori sírokat azonosítottak egy szegedi családi ház építésének előkészítése során – írja az MTI. Löffler Zsuzsanna ásatásvezető szerint a telek ismert régészeti lelőhely, a környéken az 1930-as években Móra Ferenc, majd 1942-ben Csallány Dezső is folytatott feltárásokat. A szakemberek akkor 339, többségében késő avar kori sírt fedeztek fel, de a honfoglalás kori temetkezés nyomaira is bukkantak.

Fotó: iStock

A közelmúltban indult munkára egy családi ház építése miatt volt szükség. A szegedi múzeum régészei 36 sírt találtak, ezek közül nyolcat már a korábban is ismertek. Előkerültek azok az egykori kutatóárkok is, amelyeket még Móra Ferenc és Csallány Dezső alakíttattak ki.

A 28 újonnan feltárt nyughely közül több úgynevezett fülkesír.

Ez a temetkezési mód kezdetben a sírrablásoktól védhette a maradványokat, később, a 7-8. századra viszont általánossá vált a térségben élő avarok körében. A sírgödörbe egy áldozati állatot helyeztek, a nyughely rövid oldalába pedig egy kis fülkét vágtak, melyben aztán az elhunyt maradványait tették. Így történhetett meg, hogy szinte álló helyzetben is fennmaradhattak a csontvázak, a felületes szemlélő számára azonban rejtve maradtak.

Az újonnan feltárt sírokban az emberi és állati maradványokon kívül különböző tárgyakat, így szíjvégeket, csatokat, ékszereket is találtak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik