Tudomány

Szent állatokat gyilkol a műanyag

A Narai Szarvasmegőrzési Alapítvány szerint rengeteg nejlonzacskót találtak a japán város elpusztult szelíd szarvasainak gyomrában – írja az MTI. A Vakakusza-hegy lábánál elterülő 500 hektáros Nara Parkban március óta 14 szarvas tetemét találták meg, közülük kilencnek az emésztőrendszerében műanyaghulladékokat azonosítottak, az egyik állat emésztőrendszeréből 4,3 kilogrammnyi szemét került elő.

Az egykor szentként tisztelt, napjainkban pedig nemzeti természeti kincsként jegyzett szikaszarvasok szabadon sétálnak a park területén. Az állatokat a turisták is etethetik külön erre a célra gyártott és papírzacskóban kapható eledellel.

Úgy tűnik azonban, hogy nem minden látogató tartja be az előírásokat, és műanyag csomagolású ennivalóval is eteti az élőlényeket

Az állatok emiatt megszokják, hogy a nejlonzacskók ételt tartalmaznak, és megpróbálják elfogyasztani a már kiürült, eldobott szatyrokat is, amelyek elakadnak a gyomrukban, és megbénítják az emésztőrendszerüket. A táplálék bősége ellenére a szarvasok éhen halnak, a megtalált tetemek rendkívül soványak voltak.

Fotó: iStock

A narai prefektúra vezetése a helyzet kivizsgálását ígérte, és azt, hogy az eddiginél is jobban ügyelnek majd a szent szarvasok megfelelő etetésére. A hivatalos intézkedések meghozataláig civil aktivisták járőröznek a parkban, hogy felügyeljék az állatok táplálkozását.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik