Tudomány

Halálos lehet a túl sok koffein

Egy ausztrál férfi 22 születésnapja előtt halt meg, miután túl sok koffeint vett magához – írja az IFLScienceLachlan Foote 2018 szilveszterén barátaival ivott meg pár sört, lefekvés előtt pedig fehérjeturmixot fogyasztott, hogy enyhítse lehetséges másnaposságát. A férfi barátainak egy üzenetben azt írta, hogy a shake megromolhatott, mert borzasztó íze volt.

Fotó: iStock

Foote holttestét másnap találták meg, a boncolás szerint a férfi egyáltalán nem fogyasztott sok alkoholt. A történtekről Foote apja egy Facebook-bejegyzésben számolt be, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre.

A vizsgálat alapján a férfi koffeinmérgezésben halt meg.

Mint kiderült, Foote túl sok koffeinport adott fehérjeturmixához, egy teáskanálnyi por 25-50 adag kávénak felel meg, ami már halálos dózis lehet. A férfi valószínűleg egy ismerősétől kapta a koffeinpótlót, és sosem olvasta el a terméktájékoztatót.

Már a közepes koffeintúladagolás is súlyos tüneteket, többek közt hallucinációkat okozhat, a súlyos mérgezés pedig végzetes is lehet. A komolyabb mérgezés 17-100 csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffein bevitelével alakulhat ki.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik