Tudomány

Elveszett bibliai városra bukkantak

Egy nemzetközi kutatócsoport megtalálta a bibliai Ciklág városát – számol be az MTI. A régészek a feltárt cserépedények, a szénizotópos kormeghatározás valamint az egymás feletti rétegek tartalma alapján arra jutottak, hogy 3000 éve a bibliai település feküdt a Khirbet al-Rai nevű dombon, ahol 2015 óta végeznek ásatásokat.

A történet szerint Akis filiszteus király menedéket nyújtott Dávidnak közös ellenségük, Saul király elől. Dávid 14 hónapig élt Ciklágban, majd Hebronban lett király. Távollétében Ciklágot feldúlták a sivatagi nomádok, az amálékiak, akik elhurcolták a város kincseit, illetve a  nőket és a gyermekeket. Dávid üldözőbe vette őket, visszaszerezte zsákmányukat, és kiszabadította a foglyokat.

Fotó: iStock

Joszef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Régészeti Intézetének vezetője, Szár Ganor, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa, illetve Kyle Keimer és Gil Davis, a Macquarie Egyetemen kutatói szerint a Khirbet al-Rai nevű dombon minden megtalálható, ami csak a bibliai Ciklág történetére jellemző. A lelőhely alsó rétegben talált cserépedények az időszámítás előtti 12-14. században készültek, a leletek filiszteus egyediségekkel bírnak. A felette lévő, időszámítás előtti 10. századi rétegben talált edények viszont az izraeli törzsek tárgyi kultúrájának jegyeit hordozzák.

Ezt a Dávid-kori települést feldúlták és felégették, ami egybevág az amálékiak támadásával, amit a Biblia örökített meg.

Ciklágot már több régészeti lelőhelyen is megpróbálták azonosítani, de az eddig javasolt helyeken, Tel Halifnál és Tel Sévánál nem találták meg egymás mellett a filiszteus és az izraeli törzsek Dávid-kori letelepedését bizonyító réteget.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik