Tudomány

Brutális robbanást örökített meg a NASA

Az Éta Carinae egy élete végén járó csillag, a Hubble űrtávcső pedig most minden korábbinál látványosabb képet készített róla – számol be az IFLScience. Az űreszköz az objektum ultraibolya-sugárzását vizsgálta, az adatok alapján pedig példátlan felbontású képet hoztak létre.

Az Éta Carinae nagyjából száz naptömegű, a nagy méret azonban rövid életet eredményez.

A kutatók szerint nem kell sok idő, hogy az égitest megsemmisüljön, és szupernóvává alakuljon. Az objektum meglehetősen közel, mintegy 7 500 fényévre fekszik, így felrobbanása akár a Földre is veszélyes lehet.

Az égitest a 19. század közepére az égbolt második legfényesebb csillagává vált egy példátlan kitörés során, idővel azonban elhalványult. Az objektum elhelyezkedése miatt földi teleszkópokkal nehéz megfigyelni, a Hubble ugyanakkor képes megvizsgálni.

Fotó: NASA, ESA, N. Smith (University of Arizona) and J. Morse (BoldlyGo Institute)

Az űrtávcső képén látható két felhő azt az anyagot jelzi, amely a nagy robbanás során szabadult fel. A felvételen a magnéziumot kék, míg a nitrogént vörös szín jelöli. Az Éta Carinae korábban is produkált kitöréseket, de egyik sem volt olyan erejű, minta  19. századi robbanás. A kisebb kitörések nyomai még mindig felfedezhetőek a csillag környezetében.

Kiemelt fotó: NASA, ESA, N. Smith (University of Arizona) and J. Morse (BoldlyGo Institute)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik