Tudomány

A szakértőket is megdöbbentette egy sarki róka

Egy nőstény sarki róka új rekordot állított fel: korábban a faj egyetlen képviselőjénél sem figyeltek meg hasonló ütemű mozgást – írja a The Guardian. Az élőlény 3 500 kilométert tett meg Norvégia és Kanada között mindössze 76 nap alatt. Az állatot 2017 júliusában jelölték meg, a nyomkövető alapján 2018. március 26-án a Spitzbergákon volt, július 1-re pedig már meg is érkezett a kanadai Ellesmere-szigetre.

Először nem is akartuk elhinni, hogy ez igaz

– mondta Eva Fuglei, a Norvég Sarkkutató Intézet munkatársa. A róka akkora távot tett meg a sarki jégen, hogy eleinte arra gyanakodtak, hogy a nyomkövető leesett az állatról, és egy hajóra került. Ennyire északon azonban nem közlekednek hajók.

Az élőlény naponta átlagosan 46,3 kilométert haladt, és volt egy nap, amikor elképesztő, 155 kilométeres távot tett meg.

Korábban a faj egyetlen példányánál sem rögzítettek ilyen sebességet. Februárban a rókára erősített jelző felmondta a szolgálatot, így nem tudni, hogy végül mi lett az élőlénnyel.

Fotó: iStock

Az új adatok megerősítik azt az elképzelést, hogy a sarki jég kiemelten fontos a faj számára. Ez persze azt is jelenti, hogy a klímaváltozás súlyos hatással lesz a sarki rókákra.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik