Tudomány

40 tonna műanyagot emeltek ki az óceánból, de ez is kevés

Több mint 40 tonna műanyag hulladékot gyűjtöttek össze 25 nap alatt a Csendes-óceánból Hawaii és Kalifornia között – írja az MTI. Az Ocean Voyages Institute környezetvédő csoport az úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétsziget hulladékának egy részét gyűjtötte be. A szervezet szerint ez volt az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás a régióban.

Az Ocean Voyages Institute műholdas és dróntechnológia segítségével dolgozott, elsősorban palackokat, bútorokat és játékokat gyűjtöttek be. A munka során halászhálókat is találtak, az úgynevezett szellemhálók egyike 8 tonnás volt.

A becslések alapján az óceánokba évente 1,15-2,41 millió tonna műanyag áramlik.

May Crowley, az Ocean Voyages Institute alapítója kiemelte, hogy az óriási szellemhálók eltávolítása az óceánból nagyon fontos, ugyanakkor a kisebb hálók is komoly károkat tudnak okozni az élővilágnak.

Fotó: iStock

A begyűjtött műanyagból 1,5 tonnát a Hawaii Egyetem művészeti hallgatói és hawaii művészek kapnak meg, a többit pedig feldolgozzák, és energia előállítására használják fel.

Crowley szerint a probléma nagyságához képest csak egy kis lépést tettek, de ezzel is rengeteg halat, delfint és bálnát tudtak megóvni. A szervezet egyébként egy hosszabb, három hónapos takarítóakciót is tervez.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik