Tudomány

Meglepően veszélyesek lehetnek a kondenzcsíkok

Egy friss tanulmány szerint meglepően veszélyesek lehetnek a környezetre a kondenzcsíkok – számol be a ScienceAlert. Természetesen nem valamilyen összeesküvés-elméletről van szó, hanem egy valós problémáról.

A repülőgépek hajtóműveiből kiáramló égéstermékek a légkörben lévő vízpárával interakcióba lépnek, ennek hatására jégkristályok jönnek létre. Ezek a szemcsék percekig vagy akár órákig is a légkörben maradhatnak. Bár a felhők hidegek, ez nem jelenti azt, hogy hűtenék környezetüket. Egy 2011-es tanulmány már kimutatta, hogy a repülők által létrehozott felhők nagyobb mennyiségű hőt ejtenek csapdába, mint a gépekből származó szén-dioxid.

Fotó: iStock

Ulrike Burkhardt, a Német Légi és Űrrepülési Központ munkatársa kollégáival egy új vizsgálatban azt mérte fel, hogy a jelenség milyen következményekkel járhat az elkövetkező évtizedekben. Adataik alapján 2006 és 2050 között a légi forgalom sűrűsödése miatt megháromszorozódik a kondenzcsíkok hősugárzó hatása.

A kutatók úgy vélik, hogy ez rövid távon még komolyabb következményekkel járhat, mint a repülők szén-dioxid-kibocsátása.

Fontos azonban kiemelni, hogy hosszú távon az üvegházhatású gázok jelentik a nagyobb problémát.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik