Tudomány

Hatalmas ókori palotát hozott felszínre a szárazság

Egy 3400 éves palotát azonosítottak tavaly ősszel az autonóm észak-iraki Kurdisztán térségében, Kemune régészeti lelőhelynél – írja az MTI. A maradványok a hosszú szárazságnak köszönhetően kerültek elő egy vízgyűjtő medencében.

A Tübingeni Egyetem csapata szerint a legkevesebb 2000 négyzetméteres épület az ókori mezopotámiai birodalom, Mitannihoz tartozott. Az állam az időszámítás előtti 15-14. században virágzott Mezopotámiában és Szíria északi részén.

A Mittani Birodalom a legkevésbé kutatott ősi közel-keleti civilizáció, ezért az új leletek komoly jelentőséggel bírnak.

A palota jelenlétét már 2010-ben észlelték, de csak tavaly ősszel tudták feltárni.

Olyan gyorsan ástunk, amilyen gyorsan csak tudtunk”

– mondta Ivana Puljiz, a Tübingeni Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az épület most ismét teljesen a víz alatt van.

Fotó: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization

A palota agyagtéglából épített falai nagyjából két méter magasak. A komplexum belsejében piros és kék színű ritka falfestményeket, illetve tíz ékírásos feliratot is találtak. Az írások egyike alapján feltételezhető, hogy a palota Zakhiku  városának része volt.

A falfestmények valószínűleg jellemzőek voltak az ősi közel-keleti palotákra az időszámítás előtti 2. évezredben, de csak ritkán kerülnek elő épen maradt freskók, ezért a kemunei falfreskók régészeti szenzációnak számítanak

– nyilatkozta Puljiz.

A komplexum egykor egy megemelt teraszon állhatott, mindössze 20 méterre a Tigris akkori keleti partjától. A lelet az egyik legjelentősebb régészeti felfedezés a térségben az elmúlt évtizedekben.

Kiemelt fotó: University of Tübingen and Kurdistan Archaeology Organization

Ajánlott videó

Olvasói sztorik