Tudomány

Rakománnyal teli ókori hajóroncsra bukkantak

A ciprusi Régiségügyi Minisztérium szerint először azonosítottak egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot az ország partjainál – írja az MTI. A roncsot a turisták körében népszerű délkelet-ciprusi Protarasz közelében fedezték fel. A hajóban talált bor és olaj tárolására használt amforák valószínűleg a kalózairól hírhedt ókori tartományból, Kilikiából, illetve a mai Szíria területéről származnak.

Ez az első érintetlen római kori hajóroncs, amelyet felfedeztek Ciprusnál, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tenger keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről”

– áll a minisztérium közleményében.

A maradványokat a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai azonosították. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek.

Fotó: iStock

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezés is született. Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy, az időszámítás előtti 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincsének tartanak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik