Hétfő lesz idén az eddigi legforróbb nap

A mai naptól hétfőig terjedő hőmérsékleti görbe így fest: 37-29-38 fok. Durva lesz.
Kapcsolódó cikkek

Jelenleg egy anticiklon határozza meg hazánk időjárását, ez okozza a napok óta egyre fojtogatóbb forróságot, a csúcs ma, azaz csütörtökön lesz: a legmelegebb órákban mindenhol 30 fok felett lesz a hőmérséklet, helyenként eléri a 37 Celsius-fokot. Bő tíz fokkal vagyunk az ilyenkor szokásos átlag felett.

Átmeneti enyhülés

A változás azonban egy Oroszország felett átvonuló ciklon képében már közelít.

A ciklon hidegfrontja »meglegyint« minket, csütörtök délutántól elsősorban az északkeleti országrészben várhatók záporok, zivatarok

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A front nyomában megszűnik a csapadék, az eddiginél enyhébb levegő árasztja el térségünket, némileg fellélegezhetünk. Péntektől tehát a szó szerinti értelemben véve lehűlés kezdődik, ám a 28-30 fokot azért nehéz lenne megváltásként értelmezni.

Brutális meleg

A hétvégére igazi nyári időre van kilátás, a hőmérséklet „csak” három fokkal haladja meg az átlagot, csapadék sehol nem valószínű. Vasárnap ismét melegedés veszi kezdetét, 30-33 fokot mérhetünk, hogy aztán a hét elején arcul csapjon a forróság:

hétfőn a délutáni órákban 38 fokot is mutathatnak majd a hőmérők.

Szerencsére ez nem tart sokáig, jelen állás szerint kedden ismét egy hidegfront éri el hazánkat, megnövekszik a gomolyfelhőzet, helyenként záporok, zivatarok alakulnak ki, a hőmérséklet is elindul lefelé. Ennél többet azonban ma még nem lehet pontosan előrejelezni.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A részletek

Nézzük a részleteket a Kiderül.hu csütörtök reggeli előrejelzése szerint.

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Vasárnap

Hétfőn

Kedden

Kiemelt kép: Komka Péter / MTI