Tudomány

Rejtett tavakra bukkantak a jégtakaró mélyén

Szakértők egy csoportja 56 eddig ismeretlen tavat azonosított a grönlandi jégtakaró alatt – számol be az MTI. Eddig csupán négy ilyen tavat ismertek a térségben. A most felfedezett tavak kisebbek, mint az Antarktiszon talált rejtett víztömegek, azonosításuk viszont azt mutatja, hogy a véltnél jóval gyakoribbak a tavak a grönlandi jégmezők mélyén.

A Lancasteri Egyetem, a Sheffieldi Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem munkatársai először adtak átfogó képet a grönlandi jégtakaró alatt fekvő vizekről. A kutatók több mint 500 ezer négyzetkilométernyi területről gyűjtött radarfelvételeket elemeztek, a képek segítségével pedig térképet készítettek a helyi jégtakaró mélyéről.

A kutatók jól ismerik az antarktiszi jégmező alatti tavakat, de eddig keveset tudtak a grönlandi jégtakaró alatti tavak eloszlásáról és viselkedéséről”

– mondta Jade Bowling, a Lancasteri Egyetem szakértője és a tanulmány vezető szerzője. A kutató hozzátette, a grönlandi jég mélyén lévő tavak azonosítása azért fontos, mert segítségükkel pontosabban meghatározható, hogy miként hatnak a jég alatti szélesebb vízrendszerre és a gleccserekre.

Fotó: iStock

Az újonnan felfedezett tavak 0,2-5,9 kilométer kiterjedésűek, többségüket viszonylag lassan mozgó jég alatt találták, távol a jégtakaró fagyott talapzatától, és viszonylag stabilnak mutatkoznak.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik