Tudomány

Egyetlen napot töltött egy táborban, de lebénult a kullancsoktól

Egy coloradói nő a Facebookon osztotta meg lánya történetét, aki egy ritka bénulásos fertőzést kapott, miután részt vett egy túrán – írja az IFLScienceHeidi Ganahl hétéves gyermeke egyetlen éjszakát töltött el egy táborban, hazatérése után anyja viszont több kullancsot talált is a hajában. A nő az élősködőket eltávolította, majd orvost hívott.

A gyermek egyre rosszabbul lett, a szakértők azonban sokáig nem vették komolyan az esetet.

Tíz nappal hazatérése után alsó lábszára és lábfeje teljesen lebénult.

A lány ezt követően került az Anschutz-i Coloradói Gyermekkórházba, ahol az orvosok megállapították, hogy a gyermek kullancsbénulásban szenved. A betegséget az ízeltlábúak nyálmirigyeiben található neurotoxin idézi elő. Ha a kullancs sokáig van a gazdatestbe ágyazódva, vagy az állat egy része az eltávolítás után a szervezetben marad, a méreg veszélyessé válhat.

Fotó: iStock

A gyermek fejbőrében a vizsgálat során találtak még kullancsokat, a bénulást ezek idézhették elő. A paralízis normál esetben az élősködők eltávolítását követő 24 órán belül elmúlik, szerencsére a kislánynak is sikerült gyorsan felépülnie. Amennyiben viszont nem ismerik fel időben a problémát, légzési elégtelenség jelentkezhet, sőt a paralízis végzetes is lehet. Egy 2017-es tanulmány szerint a bénulás az esetek 10-12 százalékában halálos.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik