Három bocsával sétált a medve a városban

Akármilyen furcsán is hangzik, az anyamedvék azért viszik be bocsaikat az erdélyi városokba, mert ott nagyobb biztonságban vannak.
Kapcsolódó cikkek

Az utóbbi időben erdélyi településeken nem ritka medvével találkozni, főleg Tusnádfürdőn. A legutóbbi észlelés azonban még a helyieket és a szakértőket is váratlanul érte: fényes nappal egy ilyen népes családba botlani azért még számukra sem mindennapi.

Az állatok komfortérzete sem lehetett teljes, a tusnádfürdői Medveles által közzétett videón látszik, hogy mind az anya, mind a bocsok megrémülnek az autótól, az egyik kölyök azonnal a fára próbál menekülni, ami viszont még nem igazán megy neki. Aztán a kis család szedi a mancsait és rendezettnek tűnő visszavonulásba kezd, mondjuk úgy: elszalad.

Alig 3-4 hónaposak

Ami viszont a videón nem látszik, hogy a macik nem mentek messzire, és hogy egyébként cseppet sem zavartatták magukat az utcán lévő, kora esti ügyes-bajos dolgaikat végző emberek miatt – tudtuk meg Máté Bence tusnádfürdői medvelesének Medvepásztorától. Szin János a 24.hu-nak hozzátette:

A bocsok idén születtek, 3-4 hónaposak lehetnek, és több ilyen kis család is rendszeresen bejár a településre. Itt az érdekesség az, hogy általában sötétedés után érkeznek, fényes nappal még nemigen lehetett ilyet látni.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért viszi az anya kölykeit a zajos, veszélyes városba ahelyett, hogy az erdő nyugalmában nevelgetné őket? A laikus számára meglepő a válasz, de éppen a kicsik biztonsága miatt.

Az ember biztonságot nyújt

A természet törvényei kegyetlenek, több fajnál, így a medvéknél is jellemző, hogy az idegen hímek megölik a kölyköket. Amíg ugyanis a nőstény őket szoptatja, neveli, nem párosodik – ha viszont a kölykök elpusztulnak, az anya hamarosan készen áll elfogadni az udvarlást.

Persze mindent megtesznek a bocsok védelmében, akár még harcba is szállnak a náluk jóval nagyobb és erősebb hímekkel, de a konfliktust mégiscsak jobb inkább megelőzni.

Az anyamedvék rájöttek, hogy az ember számukra veszélytelen, a nagy hímek pedig nem mennek be a településekre, tehát inkább ők töltik ott az idejüket: biztonságban vannak és még élelmet is találnak

– emeli ki a medvepásztor.

Alapvetően ők sem jelentenek veszélyt az emberekre, még ha a bocsait védő anyamedve rendkívül agresszív is lehet. Ha nem állják körbe, nem szorítják sarokba és nem akarnak velük szelfizni, nem kell támadástól tartani.