Tudomány

Fókáknak tanították meg a Star Wars főcímdalát

Szakértők egy csoportja a kúpos fókák hangképzését tanulmányozta, a vizsgálathoz pedig az állatokat igyekeztek megtanítani a zene és az emberi beszéd utánzására – írja a ScienceAlert. A kutatók többek közt a Twinkle Twinkle Little Star című angol bölcsődalt, illetve a Star Wars főcímdalát is megpróbálták megtanítani az élőlényeknek. Vincent Janik, a St. Andrews Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint vizsgálatuk hozzájárult a vokális tanulás alaposabb megértéséhez.

A kutatásban három példány, Zola, Janice és Gandalf vett részt. Az állatokat elsőként arra képezték ki, hogy hangrészleteket utánozzanak, ezt követően pedig már dallamok következtek. Mikor már 80 százalékos pontossággal adták vissza saját hangjukon a hallottakat, a szakértők megpróbálták emberihez hasonló hangképzésre is megtanítani őket.

A csapatnak több száz próbát kellett tartania, mire az állatok utánozni tudtak bizonyos hangrészleteket.

A kutatás felfedte, hogy az élőlények az emberi hang imitálásakor a gége ugyanazon részét használják, mint mi. Bár a hangképzés nem volt tökéletes, így is bebizonyosodott, hogy a fókák vokalizációja igen rugalmas.

A szakértők szerint rendkívül fontos, hogy olyan állatokat találjanak, amelyek képesek hozzánk hasonlóan hangokat képezni. Ezeken az élőlényeken ugyanis jól vizsgálhatóak az emberekhez köthető beszédzavarok, illetve azok esetleges gyógyíthatósága.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik