Tudomány

Újabb meglepetést okoztak a Nazca-vonalak

Szakértők egy csoportja a Nazca-vonalak 16 madárt ábrázoló geoglifáját tanulmányozta – írja a Live Science. A kutatók arra jutottak, hogy a megörökített madarak között egy trópusi kolibri, illetve egy tengerparton élő pelikán is található, melyek nem voltak őshonosak a térségben. Eda Maszaki, a Hokkaidói Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint nem tudni, hogy miért is alkották meg az ábrákat, és korai lenne messzemenő következtetéseket levonni az új felfedezésből.

A Nazca-vonalakat időszámítás előtt 200 körül kezdték el létrehozni. A régészek régóta vizsgálják a geoglifákat, Eda és kollégái azonban most minden korábbinál átfogóbb, anatómiai alapú elemzés alá vetette a madárábrákat. A kutatók arra jutottak, hogy egyes madarakat korábban tévesen azonosítottak.

Fotó: iStock

A két legmeglepőbb felfedezés egy trópusi kolibri, illetve egy pelikán.

Ezek az állatok a vonalak születésekor sem éltek a környéken, éppen ezért különös, hogy a helyiek fontosnak tartották megörökíteni őket.

Eda szerint a következő cél az, hogy a Nazca-vonalakat készítő kultúra templomait és agyagedényeit is elemezzék, ezeken ugyanis szintén ábrázoltak madarakat. A formák összevetése segíthet jobban megérteni a korabeliek világképét.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik