Tudomány

Külön fajt alkothat a legendásnak hitt ragadozó

Úgy tűnik, Korzika hosszú időn át csak mesebelinek hitt ragadozója külön fajt alkot – írja az IFLScience. A ghjattu-volpét (macskarókát) évszázadokon át csak pásztorok leírásai alapján ismerték, történeteikben a különös lény mindig az éjszaka közepén tűnik fel.

Egy közelmúltban elvégzett genetikai analízis alapján a ghjattu-volpe egy külön vadmacskafaj lehet.

Bár az élőlényt egyelőre hivatalosan nem ismerték el önálló fajnak, a Francia Vadászati és Vadvédelmi Hivatal (ONCFS) munkatársai bíznak benne, hogy munkájuk hozzájárulhat az állat megóvásához. Pierre Benedetti, az ONCFS korzikai részlegének szakértője szerint egy ideje már tudják, hogy az élőlény létezik, eddig azonban tudományosan nem tudták leírni rejtőzködő életmódja miatt.

Fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Jelenleg hivatalosan két vadmacskafajt ismer el a tudomány: az európai, illetve az afrikai vadmacskát. A többi ragadozót alfajként jegyzik. A kutatók reménykednek, hogy a ghjattu-volpe genetikai vizsgálata elég adatot hozhat ahhoz, hogy külön fajnak sorolják be.

A macskaróka csak az Asco erdő egy kis területén fordul elő. Bár az állat első ránézésre nem sokban különbözik a házi és a vadmacskáktól, hosszú, csíkos farka különlegesnek mondható. Nevét vöröses bundája és farka miatt kapta. A szakértők úgy gondolják, hogy az élőlény emberi közvetítéssel jutott el Korzikára mintegy 8 ezer éve, ahol aztán egyedi módon fejlődött tovább.

A ghjattu-volpe első egyedét 2008-ban találták meg a kutatók, a genetikai vizsgálatra azonban egészen 2016-ig kellett várni. Az állatról még ma is keveset tudni, sem táplálékforrása, sem egyedszáma nem ismert.

Kiemelt fotó: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik