Tudomány

Trópusi betegség érte el Spanyolországot

Chikungunya-lázzal diagnosztizáltak izlandi turistákat, miután Spanyolországban nyaraltak – számol be az MTI.

A trópusi, tigrisszúnyogok által terjesztett vírus első alkalommal okozott fertőzést Spanyolországban.

Egy család három tagján néhány nappal azt követően jelentkeztek a betegség influenzára emlékeztető tünetei, hogy a kelet-spanyolországi Alicantéban nyaraltak május végén. A későbbi reykjavíki vizsgálatok igazolták a fertőzést. Az izlandi és spanyol szakértők rövidesen mintákat vesznek az érintett térségből, a helyi egészségügyi intézményeket pedig kiemeltek figyelik, hogy felbukkannak-e újabb esetek.

Fotó: iStock

A magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal járó chikungunya-láz Európában először 2007-ben, az olaszországi Emilia-Romagna tartományban bukkant fel. Akkor több mint 250 embernél mutatták ki a fertőzést. A betegség azóta Franciaországot is elérte, 2017-ben mindkét országban nagy számban regisztráltak megbetegedést olyanoknál, akik korábban nem utaztak kockázatosnak vélt területekre, például Ázsiába vagy Afrikába.

A chikungunya-lázat csakis szúnyog terjesztheti. Nincs ellene védőoltás, komolyabb veszélyt a krónikus betegekre, várandós nőkre és csecsemőkre jelenthet.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik