Tudomány

Minden idők legsúlyosabb járványa tombol az állatvilágban

Egy új tanulmány szerint az afrikai sertéspestis (ASP) okozta az állatvilág eddigi legsúlyosabb járványát – írja az IFLScience. A betegség a 20. században Afrikában jelent meg elsőként, az 1950-es évekre Európába, majd az 1970-es évekre Amerikába is eljutott. Magyarországon az ASP egyelőre csak vaddisznókat támadott meg.

Több száz magyar települést érint a járvány
Eddig sikerült megakadályozni, hogy az afrikai sertéspestis házi sertéseket fertőzzön meg Magyarországon, a járvány megállítása céljából csaknem 10 ezer vaddisznót lőttek ki.

A közelmúltban a járvány már Kínában, Hongkongban, Észak-Koreában, Mongóliában és Vietnamban is megjelent. Csak Kínában mintegy 440 millió sertést tartanak, a betegség tombolása beláthatatlan következményekkel járhat.

A Rabobank piacelemző vállalat friss elemzése szerint az afrikai sertéspestis jelenleg 200 millió disznó szervezetében lehet jelen.

A vírus ellen egyelőre nem fejlesztettek ki védőoltást, és úgy tűnik, az elkövetkező években nem is találnak hatásos védelmet a járvánnyal szemben.

Dirk Pfeiffer, a Hongkongi Városi Egyetem munkatársa szerint ez az állatvilág történetének legnagyobb járványa, amely még a kergemarha-kórnál is súlyosabb. A betegség az embereket ugyan nem fenyegeti, a sertések között azonban közel 100 százalékos pusztulási aránnyal fertőz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik