Tudomány

Ritka agyfertőzés ütötte fel fejét Hawaiin

Az elmúlt időszakban több ritka agyfertőzéses esetet is dokumentáltak Hawaiin – írja a Live Science. A betegséget az Angiostrongylus cantonensis nevű parazita idézi elő. 2018-ban tíz, 2019-ben pedig már öt alkalommal diagnosztizálták a fertőzést.

A féreg rendszerint rágcsálók tüdőartériájába helyezi petéit, a kikelt lárvák pedig az ürüléken keresztül távoznak. A fertőzött ürüléket gyakran fogyasztják a csigák, a puhatestűek pedig növényekre szállíthatják tovább a férgeket. Az élősködők rákokban, kagylókban és békákban is jelen lehetnek.

A parazita bizonyos esetekben nem okoz tünetet, de az sem ritka, hogy erős fej- és nyakfájást, lázat, bizsergést és hányást váltson ki.

A tünetek általában három héttel a fertőzés után jelentkeznek.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy a hawaii megbetegedések hogyan alakultak ki, az egyik páciens ugyanakkor azt mondta, hogy házi készítésű salátát fogyasztott, egy másik pedig mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket evett.

A Hawaii Egészségügyi Hivatal arra figyelmezteti a helyieket, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt mossák meg, hogy eltávolítsák a potenciális élősködőket. Az egészség szempontjából az is fontos, hogy a kertek körüli patkány- és csigapopulációkat szabályozzák.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik