Tudomány

Ezt a hegységet titokzatos rengések rázzák

A közép-Afganisztántól északnyugat-Pakisztánig húzódó Hindukus hegységet évente több mint 100 földrengés rázza meg. A térség rendkívül aktív, főleg a közepes mélységű (70-300 kilométerrel a felszín alatt létrejövő) földmozgások a gyakoriak.

Mindez meglepő, hiszen a Hindukus alatt nem található nagyobb törésvonal, és eddig egyéb magyarázatot sem találtak a szokatlanul magas aktivitásra. Szakértők egy csoportja most azonban megoldást adhatott a rengések rejtélyére – számol be a Live Science.

A kutatók szerint a hegylánc alatt található egy kőzetekből álló régió, amely folyamatosan távolodik a kontinentális kéregtől, és a mélyebben fekvő, olvadt kőzetekből álló köpeny felé közeledik. Az így kialakuló nyomás hatására aztán földmozgások keletkeznek.

Fotó: iStock

A szakértők az évek során a Hindukusnál gyűjtött szeizmikus adatokat elemezték. Rebecca Bendick, a Missoulai Montanai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az információk alapján a rengések egy mintához igazodtak, amely egy kerek foltnál összpontosult. A földmozgások egy függőleges, 160-230 kilométer mélyen fekvő tengely köré rendeződtek.

A kutatók úgy gondolják, hogy a helyi szeizmikus aktivitás nagyjából 10 millió éve kezdődött. A mélybe áramló kőzetek elméletével korábban már a Kárpátok rengéseit is megpróbálták megmagyarázni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik