Ezért olyan íztelenek a bolti paradicsomok

Sokaknak feltűnhetett, hogy az utóbbi időkben egyre íztelenebbé válnak a bolti paradicsomok. Szakértők egy csoportja most felderítette a jelenség okát – írja a BGR.

Lei Gao, a Cornell Egyetem munkatársa által vezetett csapat a modern, termesztett paradicsomok, illetve a természetben előforduló rokonaik genomját vezette össze. A vizsgálat során a szakértők több, korábban ismeretlen gént is kimutattak.

Az adatok alapján a boltokban kapható paradicsomokból több olyan gén is hiányzik, amelyek a vadon termőkben megtalálhatóak. Az érintett gének a nemesítés során tűntek el:

ahogy a termesztők megpróbálták növelni a termések méretét, illetve csökkenteni az érés időtartamát, olyan vonások tűntek el, amelyek az intenzívebb ízért felelősek.

James Giovannoni, a csapat tagja szerint az egyik kulcsfontosságú gén a TomLoxC, amely a gyümölcsös ízt szabályozza. Az érintett gén a tesztelt bolti paradicsomok 2 százalékában volt fellelhető, míg a természetben 90 százalékban fordul elő.

A szakértők úgy gondolják, hogy megfelelő keresztezésekkel még visszahozható a termések eredeti íze.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.