Tudomány

Minden korábbinál mélyebbre merültek a Mariana-árokban

Victor Vescovo vállalkozó és felfedező megdöntötte a mélységi merülés világcsúcsát – írja a Live Science. Vescovo egyedi, magas nyomást kibíró tengeralattjárójában 10 927 méteres mélységig merült a Mariana-árokban lévő Challenger-mélységnél, ezzel új rekordot állított fel.

Az üzletember csapata később további négy merülést hajtott végre, az expedíció során számos mélytengeri élőlényt, geológiai formációt, több szennyeződést (például egy nejlonszatyrot), illetve négy új rákfajt sikerült megfigyelniük, emellett mintákat is begyűjtöttek a helyi állatokból.

Kép: iStock

Vescovo tengeralattjárója 3,5-4 órán át utazott a mélységbe, ahol aztán órákat töltött el az üzletember.

Őszintén szólva, a vége felé egyszerűen kikapcsoltam a meghajtókat, hátradőltem a pilótafülkében, és élveztem a tonhalas szendvicsemet, miközben nagyon lassan sodródtam a Föld legmélyebb helyének alja fölött, élvezve a látványt és értékelve azt, amit a csapat technikailag véghez vitt

– mondta Vescovo, akinek vezetésével az elmúlt hónapokban az Atlanti-, a Déli- és az Indiai-óceán legmélyebb helyét is felkeresték.

Vescovót megelőzően csupán három ember merült le a Challenger-mélységhez: 1960-ban Don Walsh és Jacques Piccard oceanográfusok 10 916 méterig jutottak, 2012-ben pedig James Cameron rendező 10 908 méteres mélységig ereszkedett.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik