Tudomány

Ismeretlen teremre bukkantak a zsarnok Aranypalotájában

Gazdagon díszített teremre bukkantak Nero császár 1. században épült Aranypalotája, a Domus Aurea restaurálása során – írja az MTI. A szakemberek 2018 végén azonosították a termet, miközben egy állványt építettek a komplexumban. Az emelvényről észrevettek egy nyílást, amely egy eddig ismeretlen terembe vezetett.

A régészek a Szfinx-terem nevet adták a helyiségnek.

A terem falán talált freskók jól láthatóak, és jó állapotban maradtak fenn”

– mondta Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója.

Fotó: iStock

A terem fehér falain elegánsan festett különleges vörös figurák, köztük egy karddal és pajzzsal ábrázolt istennő, egy párduc, kentaurok, madarak és egy szfinx, illetve hangszerek, továbbá zöld, sárga és vörös színű virágfüzérek láthatók.

Nero császár a Róma egy részét, köztük első palotáját elpusztító tűzvész után, időszámítás szerint 64-ben építtette az Aranypalotát. Halála után a kertekkel övezett palota műkincseit széthordták, Traianus császár pedig fürdőt emeltetett a földdel feltöltött területre. A komplexumot csak a reneszánsz korban azonosították, kezdetben barlangnak hitték.

A feltárt Domus Aureát 2000-ben nyitották meg a látogatók előtt, de a gyakori omlások miatt később lezárták. 2014-ben újranyitották a helyreállítás alatt álló épületegyüttest.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik