Tudomány

Helyére került a Stonhenge hiányzó darabja

Több mint 60 év után került a helyére a Stonehenge egy darabja, amelyet 1958-ban emeltek ki a régészek – írja az MTI. Évtizedeken át senki sem tudta, hogy a több mint egy méter hosszú kődarab hol lehet, míg az ásatás egyik tagja, a most 90 éves Robert Phillips úgy nem döntött, hogy visszaszolgáltatja a sziklát.

1958-ban a szakértők azon dolgoztak, hogy megakadályozzák egy három kőből álló építményrész összedőlését. A struktúrában két oszlop tartott egy harmadikat, amely vízszintesen feküdt. Az egyik függőleges kőtömbön repedéseket azonosítottak, és úgy döntöttek, hogy megerősítik a sziklát, ezért több helyen átfúrták, az üregekbe pedig fémrudakat helyeztek. A javítás nyomait az ásatáskor talált homokkődarabokkal rejtették el.

Phillips magával vitte a fúráskor kiemelt kődarabok egyikét.

Eleinte egy műanyagcsőben tárolta a munkahelyén, nyugdíjba vonulása után pedig Floridába költözött, és amerikai otthona falára helyezte a darabot. A férfi annál a gyémántvágó cégnél dolgozott, amelyet a régészcsapat felkért a kőtömbök megerősítésére. Phillips a kilencvenedik születésnapja előestéjén döntött úgy, hogy visszaadja a kőmintát.

Fotó: iStock

A darab tavaly májusban került vissza a brit örökségvédelmi hivatalhoz, de az adományozásról csak most, a minta részletes vizsgálata után számoltak be. A régészek azt remélik, hogy a kődarab elemzése segíthet meghatározni, hogy honnan származtak az építmény kövei.

A szakértők továbbra sem tudják, hogy a másik két hiányzó minta hol lehet.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik