Tudomány

A T. rex kicsi, de vérszomjas rokonára bukkantak

Egy eddig ismeretlen, kis testű ragadozó dinoszauruszfaj maradványait azonosították a Virginiai Műszaki Egyetem kutatói Új-Mexikóban – írja az MTI. A Suskityrannus hazelae 92 millió évvel ezelőtt élt, és a Tyrannosaurus rex egyik korai rokona volt.

A faj két egyedének kövületeit több mint húsz éve fedezték fel a Zuni-medencében, a ragadozót azonban csak most írták le. A tyrannosauridák családjának hatalmas képviselői nagyjából 80-66 millió évvel ezelőtt a éltek a bolygón, ezek közé tartozott a Tyrannosaurus rex is. Bár a családbot viszonylag jól ismerik a kutatók, az elődeikről viszonylag keveset tudni.

Kép: Andrey Atuchin

A Sterling Nesbitt és csapata által bemutatott faj törzsfejlődéstanilag a legkorábbi, a legkisebb tyrannosauridák és a későbbi óriások között helyezkedik el. A Suskityrannus hazelae koponyájának hossza 25-32 centiméter volt, tehát jóval kisebb volt a Tyrannosaurus rexnél. Csípőmagassága kevesebb mint egy méter lehetett, súlya 20-41 kilogramm között mozoghatott. Összehasonlításképpen: egy kifejlett T. rex mintegy kilenc tonnát nyomott.

A Suskityrannus hazelae apró termete ellenére különleges futólábbal és erős harapással bírt.

Kiemelt kép: Andrey Atuchin

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik