Tudomány

Páratlan leletek kerültek elő az M6-os építésénél

Az M6 autópálya építését megelőző feltárások során számos jelentős lelőhelyet azonosítottak, többek közt az újkőkor időszakából – áll a pécsi Janus Pannonius Múzeum közleményében. A leleteket első alkalommal mutatják be a múzeum és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetének közös, Az első falvak – az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon című kiállításán.

Az időszámítás előtti 7-6. évezredben jelentős változások zajlottak a Balkán-félszigeten és a Kárpát-medencében, a vadászó, halászó, gyűjtögető életmód mellett megjelent, és rövid idő alatt meghatározóvá vált az állattartás és földművelés. A gazdasági-technológiai „forradalom” hatására megjelentek az első állandó települések, amelyek több évtizedig vagy akár évszázadokon keresztül egy helyben fejlődtek.

Ezzel egy időben a lakosság száma és a népsűrűség is nőtt, emelkedett a mezőgazdaságra használt földterületek nagysága, ami a táj és az élővilág átalakulásával is járt.

Az életmód megváltozásával az emberek gondolkodása és hitvilága is átalakult.

Fotó: iStock

A korszak megismerése szempontjából elengedhetetlen a bőséges leletanyag felkutatása, illetve a maradványok korszerű tanulmányozása. Baranya, Tolna és Somogy megyében az elmúlt másfél évtizedben az M7 autópálya és az M6-60-as gyorsforgalmi út építését megelőző feltárásán a megyei múzeumok több újkőkori települést és temetkezési helyet is felfedeztek. Az óriási mennyiségű leletanyag tudományos feldolgozása sok időt vett igénybe, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet eredményeit a hazai és nemzetközi tudományos körök is megvitatták, illetve elfogadták.

A feltárt települések páratlanul gazdag és sokszínű leletanyagát a helyi múzeumok gyűjteményeiben őrzik. Az előkerült tárgyak egy része ugyan kisebb kiállításokon már szerepelt, részletesebb tudományos kontextusukat a nagyközönség mindeddig viszont nem ismerhette meg. Az első falvak – az újkőkor letűnt világa a Dél-Dunántúlon kiállítás május 9-én 16 órakor nyílik meg a pécsi Csontváry Múzeumban, és 2020 júniusáig lesz látható.

Kiemelt fotó: iStock

55 millió ember él demenciával napjainkban, s a betegség – amelynek az Alzheimer-kór az leggyakoribb fajtája – a világ hetedik vezető haláloka. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. A probléma egyre csak súlyosbodni fog. A kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.