Tudomány

Ezeréves drogokra bukkantak

Dél-Amerika őslakosai az európai hódítás előtt is használt tudatmódosító szereket. Szakértők egy csoportja a közelmúltban egy nagyjából ezeréves zsák maradványában legalább öt pszichotróp kábítószer nyomát mutatta ki – írja az IFLScience. A kutatók úgy vélik, hogy a szereket sámánszertartások során használták.

A leletet a délnyugat-bolíviai Sora folyó völgyében azonosították egy barlangban, az üregben nagyjából 4 ezer éve telepedtek meg az emberek. A lelőhelyen 2008-2010 között folyt feltárás, melynek során különböző rituálékhoz használt tárgyak, például hajfonatok, türkizből készült gyöngyök, rókaorrból készült tasakok, két díszített fatábla és egy szívócső is előkerült.

A szakértők szerint a táblákat a növényi drogok porlasztására használták, a csővel pedig felszippantották a szereket.

Melanie Miller, az Otagói Egyetem munkatársa tömegspektrometria segítségével vizsgálta meg az egyik tasak tartalmát, az elemzés legalább öt pszichotróp vegyület, a kokain, a benzoilekgonin, a harmin, a bufotenin és a dimetiltriptamin jelenlétét mutatta ki, emellett pszilocinre utaló nyomokat is felfedezett. Az anyagok arról árulkodnak, hogy a zsákban legalább három növényt, kokacserjét, illetve az ayahuasca hallucinogén főzet elkészítéséhez szükséges Banisteriopsis caapit és az Anadenanthera nemzetség valamely fajának magjait tárolták. Mivel a régióban egyik növény sem fordul elő, kereskedelemmel hozhatták be őket.

Banisteriopsis caapi – Fotó: iStock

A szakértők már korábban kiderítették, hogy az Andok korai lakói fogyasztottak pszichotróp szereket, de eddig nem tudták, hogy ilyen sok különböző anyagot használtak, és akár kombinálták is a vegyületeket.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik