Tudomány

Látványos csillaghullás lesz a hétvégén

A holdfény ereje miatt kevéssé látványos Lyridák meteorraja április végén érte el csúcsát, rövidesen azonban újabb meteorhullás kezdődik – írja az AccuWeather. A főként a déli félgömbről látható, de az északabbi területekről is megfigyelhető Éta Aquaridák május első hétvégéjén érik el maximumukat.

A meteorraj a Halley üstökös által hagyott törmelékhalmazból épül fel. Amikor a Föld keresztülhalad a Halley útvonalán, a hátramaradt szemcsék találkoznak a bolygó légkörével, ahol fényjelenségeket idéznek elő megsemmisülésük során.

Idén a csúcspont május 4-6 közöttre esik.

A legtöbb meteor vasárnap, a korai órákban lesz látható.

Fotó: iStock

A meteorok látszólagos kiindulási pontja az égbolton meglehetősen alacsonyan lesz. Bár a holdfázis a megfigyelésnek fog kedvezni, így is érdemes lesz messzebb húzódni a városi fényektől a jobb látvány érdekében. A becslések alapján óránként 10-30 fényjelenségre számíthatunk.

Az észlelés miatt fontos, hogy az ember hagyjon időt a szemének a sötétség megszokásához. Akár már a telefon képernyőjének fénye is elég lehet ahhoz, hogy szemünk ismét elszokjon, és lemaradjunk egy-egy meteorról.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik