Tudomány

Óriási dinoszaurusztemetőre bukkantak

Hatalmas dinoszaurusztemetőt fedeztek fel Argentína nyugati részén – írja az MTI. A lelőhelyen a kutatók tucatnyi, mintegy 220 millió éves kövületet azonosítottak, melyek különböző őslényektől maradtak fenn.

Mintegy 10 különféle dinoszaurusz maradványaira bukkantunk, csontok tömegére, szinte nincs is üledék a területen”

– mondta Ricardo Martinez, a San Juan-i Nemzeti Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A szakértő szerint a fosszíliák egy kevéssé ismert korszakból származnak.

A leletek egy része dicynodonták maradványai, ezek az állatok emlősszerű fajok voltak. A kövületek között emellett akadnak archoszauruszoktól és más őshüllőtől származó fosszíliák is. Martinez úgy véli, utóbbi állat a krokodilok egyik őse lehetett.

Fotó: iStock

A szakértők 2018 szeptemberében találták meg a lelőhelyet a Buenos Airestől 1100 kilométerre nyugatra fekvő Ischigualato-medencében. A kutatók szerint a területen egy ivóhely lehetett abban az időszakban, amikor a térséget nagy szárazság sújtotta. A környéken talált állatok legyengültségük miatt pusztulhattak el.

Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta korból származó kövületekben, az országban olyan fajok maradványait is feltárták, amelyek máshol nem fordultak elő.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik