Tudomány

Hatalmas bestia kövületére bukkantak

Egy oroszlánnál hétszer nagyobb, mintegy 22 millió éve elpusztult ragadozó fosszíliáit azonosították Kenyában – írja az MTI.

Az állat a valaha élt egyik legnagyobb húsevő emlős volt.

A kutatók a Simbakubwa kutokaafrika (szuahéli nyelven Afrikából származó nagy oroszlán) nevet adták az új emlősnek. A faj egyedei mintegy 1500 kilogrammosak lehettek, nagyobbak mint egy jegesmedve. A maradványok között megtalálták az állat állkapcsát, koponyájának egy részét, illetve csontvázának egyes darabjait is.

Kép: Mauricio ANTON / ohio university / AFP

A kövületet 10 éve fedezték fel Kenya azon térségében, ahol korábban ősmajmok fosszíliáit azonosították. A leletet azóta a Kenyai Nemzeti Múzeum raktárban őrizték, és csak a közelmúltban vizsgálták meg részletesen a maradványokat.

A Simbakubwa gigantikus fogai alapján egy hiperhúsevő volt”

– mondta Matthew Borth, a Duke Egyetem munkatársa és a csapat vezetője.

A Simbakubwa kutokaafrika nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal vagy bármely más ma élő húsevő emlőssel. Az emlősök osztályának egy kihalt neméhez, a hyaenodonhoz tartozott, az ide sorolható fajok Dél-Amerika, Ausztrália és Antarktisz kivételével az egész Földön megtalálhatók voltak mintegy 42-15,9 millió évvel ezelőtt.

18-15 millió éve megváltozott a Föld élővilága, erdők váltották fel a füves pusztákat és az emlősök osztályában új nemek jelentek meg.

Nem tudjuk pontosan, miért haltak ki a hyaenodonok, de az ökoszisztéma gyorsan változott, és a globális klíma szárazabbá vált. A Simbakubwa hatalmas termetű rokonai voltak az utolsó hyaenodonok a bolygón”

– nyilatkozta Borth.

Kiemelt kép: Mauricio ANTON / ohio university / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik