Tudomány

Csillagközi objektum hullhatott a Földre

Egy új tanulmány szerint a Föld légkörében sikerült érzékelni az első csillagközi meteoroidot – írja a Live Science. Az égitest a 2017 őszén felfedezett, 400 méter hosszú ‘Oumuamua után a második ismert csillagközi objektum lehet.

Kiderült, hogy honnan érkezett a csillagközi objektum
A szakértők négy lehetséges csillagrendszert azonosítottak.

Avi Loeb, a Harvard Egyetem munkatársa szerint a kisebb csillagközi objektumok jóval gyakoribbak lehetnek, mint a nagyok, és elképzelhető, hogy egy részük a Földet is eléri. Loeb és kollégája, Amir Siraj úgy vélik, hogy most megtalálták az első ilyen égitestet.

A szakértők a NASA Föld-közeli objektumokat figyelő rendszerének adatait elemezték, hogy meteoreseményekre bukkanjanak. A kutatók a gyorsabb égitestekre koncentráltak, mert a nagy sebesség arra utal, hogy az érintett objektum nem feltétlenül a Nap körül keringett.

A csapat egy olyan, nagyjából 0,9 méter széles meteorra bukkant, amelyet 2014 januárjában észleletek Pápua Új-Guinea felett. Az objektum 216 000 kilométer per órával haladt, pályája pedig azt sugallja, hogy a Naprendszeren kívülről érkezett.

A Föld légkörét ezen, az egyéb észleléshez túl kicsi meteorok detektoraként használhatjuk

– mondta Loeb.

A kutatók két másik nagy sebességű objektumot is azonosítottak az elmúlt 30 évből, ezek azonban feltételezhetően a Nap körül keringtek.

A szakértők úgy gondolják, hogy a hasonló csillagközi meteorok elemzése segíthet felmérni az idegen csillagok anyagának összetételét. A csapat bízik benne, hogy idővel kifejleszthetnek egy rendszert, amely képes érzékelni a kivételesen gyorsan mozgó meteorokat.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik