Tudomány

Fantomtavakra bukkantak a Szaturnusz egyik holdján

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán egy rendkívül érdekes égitest: a Földön kívül ez az egyetlen ismert objektum, amelynek felszínén folyadék található, az anyag ráadásul állandó körforgásban van. A helyi tavak ugyanakkor nem vízből, hanem főként metánból állnak.

Egy közelmúltban ismertetett vizsgálat során újabb érdekességet észlelet az égitesten: a Titánon olyan fantomtavak találhatóak, amelyek hirtelen bukkannak fel, majd tűnnek el – írja a CNET. A Shannon M. MacKenzie, a John Hopkins Egyetem munkatársa által vezetett csapat a Cassini űrszonda adatait használta fel, hogy a hold északi féltekét elemezze.

Kép: NASA/JPL/University of Arizona/University of Idaho

Az űreszköz 2006-os elrepülése alatt tavakra utaló során sötét foltokat mutatott ki az északi félgömbön. Mivel a Titán nagyjából 30 földi év alatt kerüli meg a Napot, az égitesten az évszakok is jóval hosszabbak. Mikor 2013-ban újabb felmérés készült ugyanarról a régióról, a Titánon már nem tél, hanem tavasz volt,

három korábbi tó pedig nyom nélkül eltűnt.

A szakértők úgy vélik, hogy az érintett metántavak igen sekélyek lehettek, felszívódásuk pedig jól szemlélteti a hold szezonális változásait. Bár egyes kutatók szerint elképzelhető, hogy a Titánon van élet, a hasonló ideiglenes tavak valószínűleg túl tápanyagszegények az organizmusok fenntartásához.

Kiemelt kép: NASA/JPL/University of Arizona/University of Idaho

Ajánlott videó

Olvasói sztorik