Tudomány

Őskori barlangrajzok kerültek elő Horvátországban

A paleolitikumból, más néven az őskőkorból származó 30 ezer éves barlangrajzokra bukkantak régészek Horvátországban – írja az MTI. A leletek az Isztriai-félszigeten, a Limi-csatorna fjordszerű öblének egyik oldalán fekvő Romuald-barlangban találhatóak.

Darko Komso, a Pulai Régészeti Múzeum munkatársa szerint ez az első ilyen lelet Horvátországban, és a második a Balkánon.

Hasonló rajzokat eddig csak Franciaországban és Spanyolországban fedeztek fel.

A Limi-csatorna – Fotó: iStock

Komso 2010-ben azonosította az első rajzot, de csak hét évvel később jött létre egy nemzetközi projekt az alkotások korának megállapítására. A mára megrongálódott, nehezen kivehető rajzokat vörös okkerrel festették a barlang falára. Negyvennégy helyen azonosítottak körvonalakat, amelyek bölényeket, zergéket, emberi alakokat és szimbólumokat ábrázolnak. Egyes helyeken csak festékmaradványok találhatóak, elképzelhető, hogy a korabeliek letörték a cseppköveket a barlangban, és a törések helyét bemázolták vörös festékkel.

Komso szerint a barlangban nem élhettek sokan, inkább szertartások helyéül szolgálhatott. A Limi-csatornát mára elárasztotta a víz, de akkoriban a szárazföldhöz tartozott, és igen termékeny lehetett.

A 105 méter hosszú Romuald-barlang a hiedelmek szerint a neandervölgyiek maradványait rejti, ezért számos feltárást folytattak már a helyszínen. A rajzok azonosítása után a lelőhelyet lezárták.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik