Tudomány

D-vitaminnal mérgezte meg természetgyógyásza

Egy 54 éves, krónikus vesesérülésben szenvedő férfi természetgyógyásza utasítását követve adagolta túl magának a D-vitamint – számol be az IFLScience. A kanadai páciens azt követően került kórházba, hogy visszatért Délkelet-Ázsiából, ahol két héten át napi 6-8 órát napfürdőzött. A betegen elvégzett tesztek magas kreatininszintet mutattak ki, ez a rosszul működő vese jele.

A férfinak nem volt jelentős betegségtörténete, csontjai egészségesek voltak, és D-vitamin-hiányban sem szenvedett. Ennek ellenére természetgyógyásza napi 12 vitamincseppet írt elő neki.

A „kúra” hatására nagy mennyiségű kalcium halmozódott fel a véráramában.

Kanadában napi 400-1000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint írnak elő, a túladagolás egy csontritkulásos felnőttnél viszont már 800-2000 NE-nél kialakulhat. A páciens 8000-12000 egységet vett be naponta.

Fotó: iStock

A D-vitamin és a kalcium elengedhetetlen a csontok és a szervezet egészségének megőrzésében, a túl sok kalcium (azaz a hiperkalcémia) ugyanakkor elgyengítheti a csontokat, veszélyt jelenthet a szívre és az agyra, és vesekövet idézhet elő. A túl magas vitaminszint miatt nagy mennyiségű kalcium halmozódhat fel a vérben.

A beteg állapotának felismerésekor már 2,5 éve volt intenzív vitaminterápián. Az orvosok szerint a hiperkalcémiája, a sok napsütés és a feleslegesen szedett vizelethajtó okozhatta a vesekárosodást. Bár a sérülés kezelhető volt, a sérülés visszafordíthatatlan.

Bár a D-vitamin túladagolása kifejezetten ritka, a szakértők bíznak benne, hogy a férfi esetének bemutatásával megelőzhetőek a további megbetegedések.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik