Tudomány

Segítsen elnevezni a Naprendszer egyik égitestét

Szakértők egy csoportja úgy döntött, hogy érdemes új nevet keresni a 2007 OR10 jelű égitestnek – írja a Live Science. Az kisbolygót 2007-ben találták meg a Neptunusz pályáján túl fekvő Kuiper-övben. Ebben a főleg kisebb jeges objektumokat tartalmazó régióban helyezkedik el a Pluto is.

A 2007 OR10 pontos méretei nem ismertek, de a becslések alapján 1 250 kilométer lehet a szélessége, tehát kisebb, mint a Pluto. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az égitest a Kuiper-öv tíz legnagyobb égiteste közé tartozik, és méretei alapján inkább a törpebolygók közé sorolható be.

Kép: NASA

A 2007 OR10 kőzetekből és jégből állhat, felszíne pedig vöröses. A csillagászok szerint a szín akkor jön létre, amikor a napfény interakcióba lép a felszínen megjelenő metánjéggel. Az égitest felfedezői, Meg Schwamb, a Gemini Obszervatórium, Mike Brown, a Kaliforniai Műszaki Egyetem, illetve David Rabinowitz, a Yale Egyetem munkatársa úgy gondolják, hogy a felszíni jég kriovulkánok, más néven jégvulkánok miatt jön létre: a mélyből feltörő víz a felszínre érve megfagy.

A szakértők három névjelöltet választottak ki a 2007 OR10 számára, melyekre itt lehet szavazni. A voksolás végén a győztes nevet elküldik a Nemzetközi Csillagászati Szövetségnek.

Az első lehetséges név a Gonggong, a kígyó farkú, vörös hajó kínai vízisten, aki a mitológia szerint káoszt hoz. A második név a mesékből jól ismert Holle, a figura egyfajta tél- és termékenységisten volt az európai mondák világában. A harmadik név, Vili a skandináv mitológiából eredeztethető: a hagyomány szerint az istenség testvéreivel győzte le az Ymir nevű óriást, hogy aztán testéből létrehozzák a világegyetemet.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik