Tudomány

Ma meglátjuk az első képet egy fekete lyukról

Magyar idő szerint április 10-én 15:00-kor hat helyszínen, Belgiumban, Chilében, Sanghajban, Japánban, Tajvanon és az Egyesült Államokban tartanak sajtótájékoztatót az Eseményhorizont Távcső (EHT) kutatói, hogy ismertessék a projekt első jelentős áttörését.

Mivel az EHT azzal a céllal jött létre, hogy elkészítse az első képet egy fekete lyukról, valószínűleg már ma megláthatjuk a történelmi felvételt.

Az Eseményhorizont Távcső egy földi rádióteleszkópokból álló rendszer, amely 2006-ban kezdte meg vizsgálatait. A virtuális eszköz a Tejútrendszer magjában fekvő Saggitarius A*-t, illetve a Messier 87 galaxisban található M87-et figyeli. A begyűjtött adatokkal valójában nem magukat a fekete lyukakat, hanem az elvileg látható részüket, az eseményhorizontjukat akarják megörökíteni.

Kép: iStock

Az eseményhorizont az a határfelület a téridőben, amely mögött az események nincsenek hatással a megfigyelőre. Ezen a határon az anyag és a sugárzás, például a látható fény a jelentős gravitációs erő miatt csak belépni tud, kilépni azonban nem. A szakértők úgy gondolják, hogy a fekete lyukak eseményhorizontja körül nagy mennyiségű anyag halmozódik fel, ezt pedig képesek megfigyelni, a rögzített adatokat pedig képpé alakítani.

Amennyiben valóban sikerült felvételt készíteni egy fekete lyuk eseményhorizontjáról, az az utóbbi idők legfontosabb tudományos eredménye lenne.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik