Tudomány

Szép ajándék egy kutya, de ki viszi le sétálni februárban hajnali hatkor?

Egy ruhát, egy dobfelszerelést, egy számítógépes játékot simán visszavihet az ember a boltba, vagy ha mégsem, hát akkor bedobja a sarokba és a következő lomtalanításig majd ott porosodik. Na, ez az, amit egy kutyával nem lehet megtenni.

Egy kutya megvásárlása vagy örökbefogadása nem szabad, hogy egy gyors, érzelmeken alapuló döntés legyen. 10-16 évig is elélhetnek, ennek megfelelően kell alaposan átgondolni, mit is vállalunk.

Nem véletlen, hogy a német menhelyek nem adnak örökbe kutyákat karácsonykor.

Persze, nagyon jól mutat egy masnival átkötött kis kölyökkutya a fa alatt, és a téli szünetben nagyon mókás lesz vele sétálni egyet az erdőben, de ki viszi majd le egy februári esős napon hajnali hat órakor? Egy kutya sok új élményt szerez egy családnak, sokat lehet tanulni tőlük, de olykor sok bosszúságot is okoznak. Felkészültünk arra is, hogy szétszedheti a lakást? Felkészültünk arra, hogy beteg lesz és gyógyszereket kell venni neki? Hogy napi több órát kell vele foglalkozni? Hogy ha ezt mégsem tudjuk megtenni, akkor borzalmas lelkiismeret furdalás fog gyötörni?

A felelős állattartás ott kezdődik, hogy felkészülünk a kutya fogadására.

Vagyis utánaolvasunk a kiválasztott állat jellemzőinek, esetleg beszélünk olyanokkal, akiknek hasonló kutyájuk van. Utánanézünk, hogy az általunk kiválasztott fajtának mekkora a mozgásigénye. Lakásban vagy kertben érzi jól magát? Mit eszik? Hogy viselkedik más állatok társaságában?

Érdemes arra is figyelnünk, hogy mi milyen típusú emberek vagyunk, nekünk mekkora a mozgásigényünk. Ha állandóan kirándulunk és sportolunk, akkor érdemes olyan kutyát választani, amelyik bírja a tempót. Ha viszont inkább otthon ülősek vagyunk, akkor ne egy vizslát válasszunk, egy basset hound vagy egy bulldog viszont megelégszik azzal is, hogy egy nap néhányszor elvisszük őt sétálni. Természetesen a lakásunk méretét is figyelembe kell vennünk, egy pireneusi juhászkutyát mégsem lehet egy 30 négyzetméteres lakásba bepréselni. Előbb mindig a feltételeket kell megteremteni, utána jöhet csak a kutya. Fordítva nem működik.

A legfontosabb kérdés mégis az, hogy tudunk-e elég időt szánni a kutyánkra. Egy lakásban tartott kutyának legalább napi két óra mozgásra szüksége van. Reggel általában már korán kelti az embert, hiszen neki is vannak szükségletei. A lakásban tartott kutyát akkor is le kell vinni, ha szakad az eső, ha szélvihar van. Nyilván hófúvásban nem sétálunk vele egy órát – ők sem szeretik az ítéletidőt – de ettől még ugyanúgy fel kell kelni reggel hatkor. Egy kutya akkor lesz boldog, és kiegyensúlyozott, ha sokat foglalkozunk vele, ezért érdemes a lakásban is tanítani, játszani vele. Fontos, hogy a kutya ne csak testileg fáradjon el, hanem fejben is. Érdemes naponta különböző gyakorlatokat csinálni velük, tanítani őket. És manapság már egyre több kutyabarát szállás, túra, strand, étterem, utazás, fesztivál vár minket kutyánkkal együtt itthon és külföldön egyaránt. Tehát egy kutya már rég nem kötöttséget jelent, hanem inkább lehetőséget új élmények megélésére.

Szponzorált tartalom

A cikk az Advantix és Foresto támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik