Tudomány

Zselés dudor nőtt a szemgolyójára

A 74 éves férfi pupilláján egy különös, gyöngyfehér, zselészerű dudor jelent meg – írja a Live Science. A páciens orvosainak azt mondta, két évvel korábban szürkehályog-műtéten esett át, ezt követően pedig egy heget fedezett fel szaruhártyáján. A seb az elkövetkező hat hónap során tovább növekedett.

Fotó: iStock

Mikor szakértőkhöz fordult, jobb szemével már szinte alig látott. A kutatók eltávolították a dudort, majd megvizsgálták a szemből vett mintákat. A Nikolas Raufi, a Duke Szemészeti Központ munkatársa által vezetett csapat szerint a beteg szaruhártya-keloidban szenvedett, a betegség a szaruhártya igen ritka, abnormális szövetnövekedésével jár.

A rendellenességet kicsit több mint egy évszázada fedezték el, és azóta száznál is kevesebb esetet dokumentáltak.

Az idős férfi esete különösen érdekes volt, hiszen a szaruhártya-keloid többnyire 30 éves kor előtt jelentkezik.

A rendellenesség néha veleszületett, de az sem ritka, hogy fertőzés vagy sérülés hatására alakuljon ki. Azt nem tudni, hogy a szaruhártya-keloidok miért jönnek létre, de elképzelhető, hogy megjelenésüket a szaruhártya bonyolult molekulaszerveződése is segíti.

A beavatkozást követően a férfi jobban érezte magát, de látása továbbra sem állt helyre, ezért a szakértők úgy döntöttek, hogy további vizsgálatok alá vetik a pácienst.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik